2014. június 10., kedd

Karamellizált fehér csokoládés pohárkrém mangóval

Tudom, tudom, itt most valamilyen epres vagy cseresznyés finomságnak kellene lennie, de a napokban jelentős mennyiségű különleges csokoládéhoz jutottam némi félreértés után, ez a csoki pedig ennek a desszertnek az alapja. A fotó tavaly ilyenkor készült, a desszert a napokban ismét.
A recept akkor nem került fel ide, mert ennek a különleges csokoládénak a beszerzése igen nehézkes. Pont ez volt a félreértés alapja is, mondtam a barátnőmnek, ha már ott vagy a boltban, hozol fél kg-ot? Erre beállított egy 3 kg-os csomaggal, mert nem volt kisebb kiszerelés. Mondjuk lefeleztük a csomagot, de így is van 1,5 kilogrammnyi. Jajj....
Bár finom édes mangót sem olyan könnyű találni, de a Valrhona "szőke" csokoládéjának beszerzése még nehézkesebb, amit Dulcey néven kell keresni.(Itt)
Viszont egy kedves bloggerina kolléga, Zsuzsi szépen kikísérletezte, fehér csokiból hogyan is lehet elkészíteni karamellizált fehér csokit, Praliné Paradicsom blogon megtaláljátok.
Egy másik barátnőm szerint ez a desszert sima fehér csokival is nagyon finom. Friss mangó helyett simán működik fagyasztott mangó pürével, vagy konzervvel. Azok sokszor finomabbak is, mint friss társaik.
Akárhányszor csak ránézek a konyhában a rengeteg csokira, mindig eszembe jut a találkozás rég nem látott barátnőmmel és hogy mennyit nevettünk. A könnyünk majd kicsordult. 
A recept alapját a Csillagánizs Főzőiskolában készített karamellizált panna cotta banános mangólekvárral nevű desszert adta.



Hozzávalók: 
100 g tej, 200 g tejszín, 140 g "szőke" csokoládé 10 g cukor, (1,5 g zselatinpor, ha panna cottát szeretnénk)
1 friss mangó, 1 ek cukor,
1 db passiógyümölcs, bármilyen édes keksz

Elkészítés:
A mangót meghámozzuk, eltávolítjuk a magját,  a cukorral összeturmixoljuk, a poharak aljára kanalazzuk.
A "csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a tejet felforraljuk, fokozatosan keverjük az olvasztott csokihoz. Ha kész az emulzió, hozzáadjuk a hideg tejszínt, lassan a mangópürére öntjük egyenlő arányban.
Hűtőbe tesszük. Tálaláskor édes kekszet morzsolunk rá, és a passiógyümölcsből kanalazunk a tetejére.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki Kriszta! Most már tényleg nekem is meg kell kóstolnom ezt a Valrhona csokit, kíváncsi vagyok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig akiről hallottam, mindenki odavolt érte, kíváncsi leszek Neked hogy ízlik.
      A 100 g-os táblás kiszerelés némileg praktikusabb, ha vásárolsz, hacsak nem vagytok rá sokan és szétosztjátok. ;)
      No nem mintha nem fogyna el a nagy kiszerelés, de jobbnak láttam, ha nem mi esszük meg az egészet.

      Törlés
  2. Gyönyörűséges! De bekanalaznám most!:)

    VálaszTörlés
  3. Nice recipe, love much mangos and passion fruit, greeting from Belgium

    VálaszTörlés