November 11. Márton nap. "Ki Márton napján ludat nem eszik, az egész évben éhezik" - tartja a mondás, ideje beszerezni a libát és az újbort. De honnan is ered ez a hagyomány?
Márton egy római elöljáró fiaként született 316-ban. Tizenöt évesen katona lett. A római császár katonájaként egy hideg téli estén megosztotta meleg
köpenyét egy nélkülöző koldussal. Aznap éjszaka álmában megjelent neki Jézus a koldus alakjában. Innentől
kezdve, már nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még
életében legendák születtek, misszionáriusként sok jót cselekedett, püspökké akarták szentelni. A
monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy
alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal óriási zajt csaptak, így elárulva Márton
rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig
Tours-ban segítette a rászorulókat.
Egy másik változat szerint ez a hagyomány a római időkre nyúlik vissza. November
11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja: megkóstolták
az új bort és az új termést, így nagy eszem-iszomot
tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol.
A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos
beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt
kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év
végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat. A cselédek ilyenkor
kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok
nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E
napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat.
Libamáj fűszeres birskörtével (Segal Viktor)
Fóliában sült pecsenye libamáj almával (coffeinmentes)
Libamáj terrine (Chili & Vanília)
Libamáj mousse portóis körtés zselével (Ízbolygó)
Szavasgombás libamáj terrine (coffeinmentes)
Libamájterrine, aszalt barack, szamorodni és pisztácia (Ízbolygó)
Sült libamájkrém pisztáciás karamellel (Stahl)
Libamáj sült mangóval és fekete szőlővel (flatcat)
Liba rilette tökmagos kenyérrel (a'la carte)
Liba rilette (Ízbolygó)
Libacomb birsalmás lilakáposztával ( Ízbolygó)
Sült libacomb aszalt szilvás birsalmás párolt lila káposztával (flatcat)
Sült libamell gránátalmás pirított kelkáposztás lencsesalátával (flatcat)
Krémes bableves fokhagymával és füstölt libamellel (Stahl)
Libaleves rókagombával és zöldség szalagokkal (flatcat)
A sor lezárásaként pedig egy desszert, stílusosan lúdlábtorta pohárban (Stahl)
Ha nem volna kedvem libát sütni, akkor a Borkonyhában ünnepelném a Márton napot. Tavaly is nagyon jó felhozatal volt libás ételekből. Konfitált libacomb, rózsaszínre sült libamell, libamáj terrine körtével. Kíváncsi leszek idén mivel készülnek. Például egy ilyen zseniálisan összeállított libamáj tortával?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése