2012. január 10., kedd

Panna cotta gránátalma öntettel

Karácsonyra kaptam egy nagyon szép könyvet, Karácsony Gordon Ramsay-val, benne fantasztikusabbnál fantasztikusabb ünnepi ételekkel. Külön fejezetet szentel az ünnepi reggelinek, brunch-nak, pariételeknek és többféle menüsort is találhatunk ötletadónak az ünnepi vacsorához.
Ez a recept ebből a könyvből van, a Szent Jakab kagyló, Wellington bélszín menü lezárásaként. Végtelenül egyszerű elkészíteni, de annál finomabb. Ahogy a hófehér selymes-krémes panna cotta összekeveredik a fantasztikus színű kissé savanykás gránátalma öntettel és fel-felbukkan közte a tetejére szórt étcsokoládé forgács, az valami mennyei. 



Hozzávalók 4 személyre:
250 ml tejszín, 50 ml tej, 50 g kristálycukor, 2 közepes zselatinlap (11x7,5 cm), 15 ml rum (amit én elhagytam, helyette fél vaníliarúd kikapart magjait kevertem hozzá)
20 g kristálycukor, 1 gránátalma leve (275 ml)
Jó minőségű étcsokoládéból forgács

Elkészítés: 
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Közben a tejszínt a tejjel a cukorral és a vaníliával vagy a rummal lábosba öntjük és gyöngyözésig melegítjük, majd levesszük a tűzről. A zselatinlapokat kinyomkodjuk és a tejszínes keverékhez adjuk. Addig keverjük, amíg teljesen feloldódnak. A panna cottát négy egyadagos üvegtálkába vagy pohárba töltjük és hagyjuk kihűlni.
A gránátalma öntethez a gránátalmát ketté vágjuk, kiszedjük a magokat és egy szűrőn átnyomkodjuk. Egy gránátalmából kb. 2,5-2,75 dl levet préselünk ki. Egy lábosba öntjük, rászórjuk a cukrot, és felforraljuk. 10-15 percig hagyjuk forrni, míg kb. a harmadára forr és sűrű, szirupos állagú nem lesz. Kisméretű kancsóban hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt a kihűlt öntetet a panna cotta tejére öntjük. Éles kést egy tábla csokoládé oldalán végighúzva csokoládéforgácsokat készítünk és a panna cotta tetejére szórjuk.


2 megjegyzés:

  1. A kép alapján kedvem lett elkészíteni. Micsoda színek!

    VálaszTörlés
  2. Betti, nem fogod megbánni, nagyon finom. A kisfiam azt mondta, mikor megkóstolta, nem véletlenül kaptam Ramsay a csillagokat.

    VálaszTörlés