2011. december 15., csütörtök

Karácsonyi menü francia stílusban

Fantasztikus karácsonyi menüsort készítettünk tegnap este a Csillagánizs Főzőiskolában Várvizi Péterrel. Ezen az estén az előételben a tenger gyümölcseié volt a főszerep, főételként egy báránygerincet készítettünk, a desszertben pedig a narancs és a csokoládé dominált. Vacsora közben mesélt Péter a francia karácsonyi hagyományokról. Legérdekesebb és legszimpatikusabb számomra az hozzáállás, hogy a karácsonyhoz úgy viszonyulnak, együnk egy jót és közben együtt van a család. Lehet, hogy csak 1 szelet süteményt esznek az előétel-főétel sor után, de az "olyan". Rengeteg alapanyagból tudnak dolgozni, minden évben más a menü, a háziasszony rengeteg inspirációt kap mind a hétköznapokból, mind a gasztronómiai magazinokból.


Citrusleves rákkal és Szent-Jakab kagylóval:
A fotó nem igazán adja vissza azt, hogy ez milyen finom előétel. Az alapleves citruslevekkel, chilivel és kókusztejjel ízesített, melyben laposhal filé, tigrisrák és Szent-Jakab kagyló bújik meg.




Báránygerinc kellevelekkel tekerve, zöldségekkel:
Fantasztikus, csak ezt tudom mondani erre az ételre, igaz a készítés során még kételkedtem, hogy mi fog ebből kisülni. Rózsaszínre sült báránygerinc roppanós zöldségekkel, csicsókával, mustárral ízesített mártással, konfitált fokhagymával, kemencében készült fekete olajbogyóval.


Csokoládé-narancs-körte charlotte
Narancs és mennyei étcsokoládé egy desszertben csak jó lehet. Mindez még mézédes körtével és mandulás piskótával. Biztos befutó az itthoni menüsorban is.



Joyeux Noel! Boldog Karácsonyt! Mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése